Våra bildspel

Vi har några föredrag redo men vi kan givetvis visa och berätta hur länge som helst (nästan) om alla våra resor. 

Bildspel 1: Följ med till jordens avlägsna hörn

Det är ett föredrag där publiken väljer vilka resmål vi berättar om. Man kan välja mellan Etiopien, Tchad, Papua, Bhutan, Uganda, Indien, Kina, Borneo, Mongoliet, Island, Svalbard, Peru, Burma, Namibia, Nepal. Vi berättar 5 till 15 minuter om varje resmål så vi hinner flera. Vi tipsar om vad varje land innehåller, sen röstar publiken på vart vi ska bege oss och så kör vi. Det blir en interaktiv, fartfylld bildvisning. Vi kan köra en eller två timmar (men då krävs en kaffepaus).

Bildspel 2: Möt dom fantastiska människorna i Omodalen

Vi sitter runt elden hos en Banna-familj i Omo-dalen i södra Etiopien. Dom är nyfikna på oss och vi är förstås väldigt nyfikna på dem. Dobi undrar varifrån vi kommer. Sverige säger vi givetvis. Vår guide översätter. – Sverige vad är det? undrar Dobi. Det är ett land som Etiopien men långt härifrån. Dobi ser undrande ut. – Vad är Etiopien? Vår guide får förklarar länge, för Dobi känner bara till dalen som hon är uppfödd i. En gammal man undrar åt vilket håll det där landet som vi kommer ifrån ligger. Vi tittar på stjärnorna och pekar åt norr. Ah, där har  han varit, där finns många annorlunda människor…

Omo-dalen är hem åt ett flertal olika stammar som fortfarande lever väldigt traditionellt. Vi besökte tio stammar under en helt fantastisk resa. Vi tältade i byarna och gjorde många spännande möten. Vi satt ner och pratade med dom (via tolk givetvis), vi var nyfikna på deras liv och lärde oss jättemycket. Vi berättar gärna om våra erfarenheter och reflektioner då vi tror det är både kul och viktigt att förstå hur andra människor, som lever helt annorlunda från oss, tänker.

Bildspel 3: Merak & Sakteng – två bergsbyar i Bhutan

Beläget på 3250m, är Merakdalen en av de mest isolerade i Bhutan. Brokpa, semi-nomaderna i byarna Merak och Sakteng sägs ha migrerat till östra Bhutan för några hundra år sedan från Tshona-regionen i södra Tibet. Brokpas, som trivs med uppfödning av yaks och får, har behållit många av sina unika traditioner och seder. På sommaren flyttar de till betesmarkerna med sina yaks och får och på vintern återvänder de till sina hus, normalt byggda av stenar med liten ventilation för att skydda mot det genomträngande kalla vädret.

På en timme berättar vi om hur vi vandrade till dessa två avlägsna bergsbyar och fick bo hos familjer och vara med på deras fantastisk festival. Just nu måste man vandra till byarna men varje år kommer vägen närmare.

Lite mer om oss bakom kameran

2015 reser vi till Namibia. Safari med fotografering av djur står på agendan. På vägen upp till nationalparken Etosha möter vi en ung man som berättar om Himbafolket. Hans mormor bor i en Himbaby inte långt ifrån oss. Vi blir nyfikna. Kan han ta med oss dit? Vi köper en stor säck mjöl och ger oss iväg. Efter någon mil kommer vi till en liten by med 4-5 runda hyddor byggda av pinnar och lera. De är klädda i djurskinn och har långa flätor inklädda i lera. Kroppen har de smort in med röd ockra. Först när vi kommer är de lite blyga, men snart lossnar det. De är lika nyfikna på oss som vi är på dem. Efter en stund sjunger och dansar de. Det blir ett fantastiskt möte. De utstrålar en glädje och stolthet över sitt folk och sin kultur som vi inte upplevt tidigare. Det här är vårt första möte med ett folk som fortfarande lever väldigt traditionellt, och det ger mersmak.

Efter vårt möte med Himbafolket har vi besökt ett flertal olika ursprungsbefolkningar. Alla har de en stor glädje till livet och en stark kultur som binder dem samman. Kontrasten mot vårt moderna liv här hemma i Sverige är stor och det finns mycket att lära sig åt båda håll. Vi försöker fånga det på bild och i berättelser. Mötena har gett oss en ödmjukhet inför livet och vi vill gärna dela med oss av våra upplevelser till andra. Vill du höra mer av våra upplevelser och se fler bilder så hör av dig.

Till vardags arbetar vi som ingenjörer och vi reser för att möta människor och uppleva deras kultur så ofta vi kan. Det finns så många fantastiska kulturer i världen.


Så här ser vi ut